"ΟΧΙ" στον ΒΙΑΣΜΟ του ΜΑΛΕΑ

0 σχόλια



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ 
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Προς
ΥΠ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνο Σκουρλέτη
Πειραιάς, 27/4/2016


ΘΕΜΑ: «Χάραξη ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα – Χερσόνησος του Μαλέα»


Aξιότιμε κ. Υπουργέ
Προσφάτως ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε την προκήρυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εναέριου δικτύου Μεγαλόπολης-Μολάων, υπόγειου Μολάων-Συκιάς, εναέριου Συκιάς-ακρωτηρίου Μαλέα και υποθαλάσσιου Μαλέα -Κρήτης.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψιν από τον ΑΔΜΗΕ ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης θα περνούν πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές (π.χ. 50 μέτρα από το χωριό της Πάνω Καστανιάς), αλλά και από θεσμοθετημένες ή υπό θεσμοθέτησιν Περιοχές Ειδικής Προστασίας, Αρχαιολογικούς Χώρους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας, περιοχές του δικτύου Natura και Γεωπάρκα, σε ένα μήκος που φτάνει συνολικά τα 41 km (από τον Καβομαλιά μέχρι τη Συκιά). Οι πυλώνες της ΔΕΗ, μάλιστα, θα είναι η μοναδική θέα από την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, που αποτελεί υπό θεσμοθέτηση Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Άρα, στους σχεδιασμούς των αρμοδίων δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν όλα όσα ορίζονται από το υπό τελική έγκριση ΓΠΣ Βοιών (το οποίο προκρίνει για την περιοχή των Βατίκων το μοντέλο της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης»), ούτε το όραμα του δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περιοχή μας, ενώ βεβαίως, αγνοήθηκε παντελώς και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε υπουργέ

Ο τόπος μας, τα Βάτικα, ένας τόπος με σημαντικότατο πολιτισμικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, μοναδικούς πυλώνες ανάπτυξής του, υπέστη μια βαριά καταστροφή από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου του 2015. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η περαιτέρω επιβάρυνσή της Χερσονήσου του Μαλέα με πυλώνες υψηλής τάσης κατά μήκος της θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα σε μια περιοχή που προσπαθεί να συνέλθει, εκβιομηχανοποιώντας και «βιάζοντάς» την, ενώ θα απέκλειε εσαεί την τουριστική της ανάπτυξη, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Δεν αντιτιθέμεθα, βεβαίως, στους σχεδιασμούς για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε, ωστόσο, κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη χάραξη της εγκατάστασης του καλωδίου κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα. Μία λύση περιβαλλοντικά αβλαβής θα ήταν η εξής: το υποθαλάσσιο δίκτυο από την Κρήτη να φτάσει έως την περιοχή της Ελιάς, περνώντας δυτικά της Ελαφονήσου, και να συνεχιστεί από εκεί υπογείως μέχρι τους Μολάους. Σημειώνουμε ότι, η απόσταση Ελιά – Μολάοι είναι η ίδια με την Συκιά – Μολάοι, όπου ούτως ή άλλως σχεδιάζεται υπόγειο δίκτυο και, άρα, δεν υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Με τη λύση που προτείνουμε, αφ’ ενός «παρακάμπτεται» η χερσόνησος του Μαλέα και δεν «οργώνεται» από πυλώνες υψηλής τάσης (αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο να χαρακτηριστεί Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Σημασίας, όπως έχει αποφασιστεί από τον Δήμο Μονεμβασίας την Περιφέρεια Πελοποννήσου), αφ’ ετέρου προχωρεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, όπως κρίνεται απαραίτητο, αλλά με μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κύριε υπουργέ

Η τυχόν άρνηση του ΑΔΜΗΕ να παρακάμψει τη Χερσόνησο του Μαλέα στους σχεδιασμούς του, θα σημαίνει ότι υπάρχουν «δεύτερες» σκέψεις πίσω από την συγκεκριμένη χάραξη που προτείνει για τη διασύνδεση Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφερόμαστε στα εδώ και δεκαετίες σχέδια για εγκατάσταση αιολικών "πάρκων"κατά μήκος του Μαλέα, τα οποία φαίνεται ότι ουδέποτε εγκαταλείφθηκαν από κάποιους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Διότ είναι σαφές ότι η μη εγκατάσταση αιολικών οφείλεται στη μέχρι στιγμής ανυπαρξία δικτύου στήριξης. Όπως είναι σαφές επίσης και το ότι η εγκατάσταση δικτύου θα ανοίξει τον δρόμο και για τα αιολικά. Πρόκειται, ωστόσο, για σχέδια στα οποία σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιτάσσεται και αυτό θα συνεχίσει να πράττει με σθένος.

Ζητούμε η φωνή των Βατικιωτών να εισακουσθεί και να γίνει σεβαστή. Περιμένουμε τις αποφάσεις σας.
Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                                   η Γραμματέας
Νίκος Αλειφέρης                            Καλλιόπη Λιβανού

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ για ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ Νεάπολης - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

0 σχόλια


ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18-05-2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Προς: Γραφείο  Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ.  Γεώργιο Σταθάκη

Προς: Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θεόδωρου Δρίτσα                                                                                               

                                                                                  Κοιν:  1) Λιμεναρχείο Νεάπολης
                                                                         
                                                                2) Διεύθυνση Γενικής   Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων

                                                                                                 
                                                                                     3) Δήμο Μονεμβασίας
                                                                                     4) Δήμο Ελαφονήσου
                                                                                     5) Δήμο Κυθήρων
                                                                                     6) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας
                                                                                     7) Βουλευτές Νομού Λακωνίας

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένος Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας Πλοίων στον Όρμο Βατίκων – Διατύπωση απόψεων.

Σχετ.: το υπ’ αρίθμ. 5142/2015/28-04-2015 έγγραφο του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Έχοντας λάβει γνώση του συγκεκριμένου εγγράφου από άτομο στο οποίο κοινοποιήθηκε, χωρίς, ατυχώς, το έγγραφο αυτό να κοινοποιηθεί, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ΚΑΙ στην Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής, παρότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον μας για το μείζον αυτό ζήτημα του τόπου μας, καθώς και οι επί σειρά ετών δημόσιες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας:

Α) Ζητούμε την παράταση της προθεσμίας δημόσιας διαβούλευσης επί του προτεινόμενου σχεδίου Ειδικού Κανονισμού Λιμένος, η οποία λήγει στις 21-05-2015, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου του σχεδίου το σύνολο των βατικιώτικων φορέων και συλλόγων, αλλά και το σύνολο των Βατικιωτών, προκειμένου να παραθέσουν τις απόψεις τους.

Β) Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής είναι κάθετα αντίθετη στη χωροθέτηση Αγκυροβολίου εντός του όρμου Βατίκων.

Γ) Οι θέσεις μας εκφράζονται διαχρονικά μέσα από το από 14-03-2015 Υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Αγκυροβολία Πλοίων στον κόλπο των Βατίκων, το οποίο απεστάλη τότε σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και κρατικές Υπηρεσίες και το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν (http://omospondiavatikon.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html)

Μετά τιμής

Το ΔΣ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ των ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


"O ΠΑΤΕΡΑΣ" και στον ΠΕΙΡΑΙΑ!

0 σχόλια

…Από τη θεατρική ομάδα «Τέχνη χρω», υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική και τη στήριξη της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας. 

Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους μας στην Αθήνα και τον Πειραιά, στη θεατρική παράσταση «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, από το νεοσύστατο Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό Σωματείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών «Τέχνη χρω», σε διδασκαλία – σκηνοθεσία της κ. Μαρίας Σιουρούνη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος», Χαριλάου Τρικούπη 36 (είσοδος από Κουντουριώτη 229-231 & Κανθάρου), στον Πειραιά.

Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια, η οποία, μετά μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στη Λακωνία και τα Κύθηρα, ανεβαίνει και στον Πειραιά, καθώς θα θέλαμε να δώσουμε σε όλους τους συμπατριώτες μας, Βατικιώτες και Λάκωνες, την ευκαιρία να απολαύσουν το ταλέντο των μελών της βατικιώτικης θεατρικής ομάδας, σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει μεγάλη χαρά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την ΠΑΡΑΣΤΑΣΗhttp://opateras.gr/


Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Πώληση εισιτηρίων: Γαλλική Σχολή, πριν από την έναρξη της παράστασης
Προπώληση: α) κατάστημα ρούχων κ. Ματαρένας Γαβρίλη, Ηρώων Πολυτεχνείου 60, Πειραιάς
β) κατάστημα ρούχων OWOTWO, Eρμού 74, Αθήνα

Περαιτέρω πληροφορίες: Πάνος Τσέγκας: 6972 586522
Νίκος Αλειφέρης: 6944267145
Καλλιόπη Λιβανού: 6974 792943