Επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Σύνδεσμο Νεαπολιτών "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ"

Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
Πραξιτέλους 87 – 18532 Πειραιάς
email: omospondiavatika@gmail.com
Ιστολόγιο: omospondiavatikon.blogspot.com
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 0016
Πειραιάς, 29 Ιουλίου 2011

Προς Σύνδεσμο Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»
Αξιότιμα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»
Με λύπη τα μέλη της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής έλαβαν γνώση της απόφασης του ΔΣ του Συνδέσμου σας για αποχώρηση από την Ομοσπονδία.
Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι ουδείς επιχείρησε να καπηλευθεί την περιουσία του Συνδέσμου σας (οίκημα –γραφείο του Συνδέσμου που αποκτήθηκε μετά από δωρεά του κ. Γεωργίου Σαραντίτη). Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια πρόθεση –κάτι που σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται- αυτό θα ήταν παντελώς ανέφικτο νομικώς, καθότι ο Σύνδεσμος «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» είναι ο καθ’ όλα νόμιμος κάτοχος του συγκεκριμένου ακινήτου και, άρα, η διαχείρισή του ανήκει σε αυτόν αποκλειστικά και μόνον. Το γεγονός που δημιούργησε την παρεξήγηση –όπως θέλουμε να συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε- ήταν η εκπεφρασμένη επιθυμία κάποιων μελών της Ομοσπονδίας να συστεγασθούν, αν ήταν δυνατόν, στα ιδιόκτητα γραφεία του Συνδέσμου «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», καταβάλλοντας έστω ένα μικρό τίμημα. Κι αυτό μόνο και μόνο προκειμένου να αποδεσμευθούν από την καταβολή ενός δυσβάσταχθου, τους καιρούς που ζούμε, ενοικίου και τη χρήση του συγκεκριμένου ποσού σε πιο δημιουργικές και χρήσιμες για τον τόπο δραστηριότητες. Η άρνηση του Συνδέσμου Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» έγινε, επί της ουσίας, απολύτως σεβαστή και αυτή η παρεξήγηση καλό θα ήταν να λήξει εδώ.
Από την άλλη, θεωρούμε άδικη, οφείλουμε να ομολογήσουμε, την κριτική ότι η μέχρι τώρα δράση της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται από «μεμονωμένες στιγμές επιτυχίας και δημιουργικής προσπάθειας … και παράλληλα από μεγάλες περιόδους εσωστρέφειας και άκρατου τοπικισμού», όπως υποστηρίζετε στην επιστολή σας. Η Ομοσπονδία βρέθηκε πάντα, από την αρχή της σύστασής της, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το κοινό καλό των Βατίκων. Πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί σε μια σειρά από κινήσεις προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι που απειλούν το μέλλον του τόπου μας. Είναι γνωστό, βεβαίως, και ανθρώπινο το ότι όταν στόχος πολλών είναι η κοινή δράση, πάντα υπάρχουν και οι διαφωνίες. Ωστόσο, όλες οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας πάρθηκαν με απολύτως διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, κι αυτό είναι κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι θα συνομολογήσετε. Και άποψη όλων είναι ότι ακόμη και οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν ή θα υπάρξουν στους κόλπους της Ομοσπονδίας είναι απολύτως γόνιμες και εποικοδομητικές. Η απόλυτη ομοφωνία σαφώς και είναι πάντα ο στόχος, όμως κανείς δεν πρέπει να θέλει να την επιβάλει. Αυτό προσιδιάζει μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες, υπάρχει και η αντίρρηση. Και η «άλλη φωνή». Η οποία θα πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή.
Όσον αφορά την πρόταση και πρόθεση του Συνδέσμου των Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» για διάλυση των επιμέρους Συνδέσμων και ίδρυση ενός ενιαίου Συλλόγου Βατικιωτών, εκτιμούμε ότι λίγα θα ήταν τα οφέλη και πολλές οι ζημίες. Όλοι οι Σύνδεσμοι που απαρτίζουν την Ομοσπονδία φέρουν μια μακρόχρονη ιστορία και έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτη δράση, ο καθένας στον τόπο του. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι, μεταξύ άλλων, να στηρίζει αυτές τις επιμέρους προσπάθειες και να γίνεται, όποτε κάτι τέτοιο ζητείται, συνοδοιπόρος. Θεωρούμε ότι μόνον αρνητικές συνέπειες θα είχε το να χάσει ο κάθε Σύνδεσμος την αυτονομία του. Ενώ, από την άλλη, λίγα θα προσέθετε στην κοινή δράση για το καλό του τόπου. Κάτι που, ούτως ή άλλως, επιτυγχάνεται μέσα από το «όχημα» της Ομοσπονδίας.
Ευχή όλων μας, τέλος, είναι να υπάρξει συνέχεια στη μεταξύ μας καλή συνεργασία, σε μια σειρά από θέματα. Και, βεβαίως, ευχόμαστε κάποια στιγμή στο μέλλον, να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί, κάτω από τη «στέγη» της Ομοσπονδίας.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου