Φίλες/φίλοι,
ήταν χαρά μας να βρεθούμε (ή να ξαναβρεθούμε με πολλούς από εσάς) το προηγούμενο Σάββατο για να συζητήσουμε για ένα θέμα όπως που μας απασχολεί όλους πολύ σοβαρά, την αλόγιστη και αθρόα εγκατάσταση αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ). Θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση το Σάββατο 4/12:
Νομικό σκέλος
Από το νομικό του Δικτύου κ. Χριστοφορίδη προτάθηκε όταν υπάρχει κάποια προσφυγή για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (από εδώ και πέρα: ΑΣΠΗΕ) από κάποιο σύλλογο να ζητείται η συν-προσφυγή και από τις άλλες συλλογικότητες. Οι νομικοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να τεκμηριώσουν το έννομο συμφέρον και των υπολοίπων στην προσφυγή.
Προτάθηκε η συνάντηση νομικών εκπροσώπων από διάφορες συλλογικότητες. Υπενθυμίζεται ότι στις 9/3/2011 εκδικάζεται, μαζί με άλλες προσφυγές, η προσφυγή του Δικτύου Αιγαίου για το Ειδικό Χωροτάξικό των ΑΠΕ
Προετοιμασία ενημερωτικού τεύχους σχετικά με την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ για διανομή στους δικαστές του ΣτΕ (αλλά και ευρύτερα σε υπηρεσίες, επιτροπές κ.α.). Θα χρειαστούν συγγραφές-ευρέσεις-μεταφράσεις άρθρων σε μία σειρά από θεματικές:
· Αναποτελεσματικότητα ιδίως εντός κρατούντος μοντέλου μεγέθυνσης,
· Χωροταξική ανυπαρξία για τις μεγαλύτερες κατασκευές που έχουν υπάρξει,
· Οικονομικό φιάσκο και σπατάλη δημοσίου χρήματος, που επιβαρύνει τον καταναλωτή
· Ασυμβίβαστο με οδηγίες για βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές.
· Παραβίαση αρχής της προφύλαξης και όσο αφορά την υγεία
Έχοντας επαφή με ορνιθολόγους – ερευνητές περιβάλλοντος να γίνει και μία συγκέντρωση επιστημονικού υλικού – δημοσιεύσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ στην ορνιθοπανίδα, τις νυχτερίδες, τις προστατευόμενες περιοχές.
Επικοινωνιακό σκέλος
Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας και τις κατά τόπους επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ όσο περισσότερο μπορούμε, με συνεχείς αποστολές σε τοπικά ΜΜΕ, σε blogs, στον Τύπο κτλ. Έχει ήδη δημιουργηθεί μία αξιόλογη ‘δεξαμενή’ επιχειρημάτων που μπορούμε να αντλήσουμε για να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ο διαδικτυακός τόπος www.windwatch.gr όπου μπορείτε να στέλνετε υλικό σχετικό με ΑΣΠΗΕ για ανάρτηση, αλλά και να βρείτε και θέσεις του Δικτύου Αιγαίου και άλλων φορέων σχετικά με τους ΑΣΠΗΕ. Πρέπει να διοργανωθούν τοπικές εκδηλώσεις ενημέρωσης με διάχυση της εμπειρίας και από άλλες περιοχές. Σημαντικό είναι, στο μέτρο του δυνατού, να μη μένουμε μόνο στην αντίθεση μας σε εγκαταστάσεις ΑΣΠΗΕ, αλλά να προχωράμε και σε υλοποιήσιμες προτάσεις για ορθή ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση στις περιοχές μας.
Αναδεικνύουμε τον σπουδαίο φυσικό πόρο ‘τοπίο’ και τις επιπτώσεις σε αυτό από την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, σχεδιάζεται η οργάνωση από συμμετέχοντες στη συνάντηση (Γ. Σχίζας, Δίκτυο Αιγαίου) η διοργάνωση ημερίδας για το τοπίο, ευελπιστούμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Θα επιδιωχθεί η προσέγγιση τόσο με ακαδημαϊκούς (νομικούς, οικολόγους, αρχιτέκτονες), όσο και με καλλιτέχνες (κυρίως εικαστικούς) για την προσέγγιση του ζητήματος. Χρήσιμη η αξιοποίηση γνωριμιών και η κατάθεση προτάσεων.
Η απήχηση της ταινίας που παρήγαγε η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου με άξονα την εκδήλωση ενημέρωσης για την αιολική βιομηχανία που έκανε το Δίκτυο στην Άνδρο, απέδειξε και σε εμάς κάτι ήδη γνωστό: τη μεγάλη δύναμη της εικόνας. Η παραγωγή και νέων, μικρών βίντεο θα βοηθήσει τη διάχυση των θέσεών μας. Χρειάζονται ιδέες και υλικό για τη δημιουργία τους, ατάκες που θα περνάνε επενδεδυμένες με εικόνα συγκεκριμένα μηνύματα.
Χρειάζεται να ανοίξει ένας πιο ευρύς δίαυλος επικοινωνίας με την EPAW (European Platform Against Windfarms). Ας ξεκινήσουμε με κάποια μηνύματα, υποτιτλισμούς δικών τους ταινιών και το αντίστροφο, ευρωπαϊκές νομολογίες κλπ
Αποφασίστηκε, τέλος, πως υπάρχει η ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού της δράσης μας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πιθανώς να οργανωθεί ένα δίκτυο (όχι με νομική μορφή) συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών που θα ασχολείται με την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, ας πούμε ένα «Παρατηρητήριο Αιολικών Δραστηριοτήτων» και να αναλάβουν 3-4 άτομα ως επιτροπή συντονισμού. Για αυτό θα καλέσουμε σε μία νέα συνάντηση μέσα στο Γενάρη (πιθανώς παράλληλα με την ημερίδα για το τοπίο) για συμμετοχή συλλογικοτήτων και προσώπων σε αυτό το ‘άτυπο’ Δίκτυο. Η συζήτηση για συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο μπορεί να συζητηθεί μέσα στους τοπικούς συλλόγους και να δηλωθεί η διάθεση συμμετοχής μέχρι το κάλεσμα της επόμενης συνάντησης. Οι λεπτομέρειες για το σχήμα αυτό θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση.
Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
11-12-2010
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου