Αποφασίζουμε για τον τόπο μας-Δελτίο Τύπου


                                                 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 30ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2012



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη, στις 30 Ιουνίου 2012, η εκδήλωση με θέμα: "Ενεργειακός σχεδιασμός στα Βάτικα - Β.ΑΠΕ και Ανάπτυξη / Περιβάλλον / Πολιτισμός - αποφασίζουμε για τον τόπο μας", που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, ο Σύλλογος "ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ" και η Επιτροπή Ελέγχου της Αναπτυξιακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας.

Το παρόν, από πλευράς Δήμου Μονεμβασίας, έδωσαν ο κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, Αντιδήμαρχος Βοιών, η κ. Παναγιώτα Πριφτάκη, Αντιδήμαρχος Ζάρακα, και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Σταύρος Χριστάκος (Μονεμβάσια),  Παναγιώτης Σταθάκης (Βάτικα), Γιώργος Μέντης (Βάτικα), Αντώνης Χαραμής (Βάτικα), Πέτρος Τσάκος (Βάτικα), καθώς και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας κ. Χαράλαμπος Λύρας. Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου, κ. Μάρκος, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Φαρακλού, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίων Αποστόλων και Άνω Καστανιάς του Δήμου Μονεμβασίας. Επίσης, την εκδήλωση με την παρουσία τους τίμησαν οι: Αριστείδης Μανωλάκος (πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), Γιάννης Σχίζας (συγγραφέας, διαχειριστής ιστοσελίδων για το Περιβάλλον), Δημήτρης Δημητριάδης (πρόεδρος Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας), Κική Τζανετάκου (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Μάνης), Παύλος Μιχαλακάκος (σύλλογος «ΠΡΩΤΑΣ» Σμήνους).

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:


α)
Ενεργειακός σχεδιασμός στα Βάτικα (ιστορικό, στοιχεία για καλώδιο Υψηλής Τάσης, εργοστάσιο, Β.ΑΠΕ) - Γιάννης Ψαρράκης, Γραμματέας του Συνδέσμου "ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ".

β) Επιπτώσεις του σχεδιασμού αυτού στην ‘Ηπια Τουριστική Ανάπτυξη και την Τοπική Οικονομία - Δημήτρης Πολλάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.

γ) Εξελίξεις στη Μάνη - Γιώργος Πλαγιαννάκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολυαραβιτών και εκπρόσωπος των τριάντα δύο (32) μανιάτικων φορέων και συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στη Μάνη.

δ) Ο μύθος της Πράσινης Ανάπτυξης μέσω των Β.ΑΠΕ - εμπειρία από περιοχές εγκατάστασής στο εξωτερικό - Δημήτρης Παυλάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, μηχανικός εξειδικευμένος σε θέματα Ενέργειας.

ε) Επιπτώσεις στην Πολιτιστική κληρονομιά, τη Φύση και το Τοπίο -
Αφροδίτη Σορώτου, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

στ) Ενημέρωση για πρόσφατες εξελίξεις
/ κινήσεις Τοπικών Διαμερισμάτων / Δήμου –

ζ) Κινήσεις σε νομικό επίπεδο  /  νομική αντιμετώπιση των θεμάτων - Χρόνης Περιβολάρης, νομικός σύμβουλος Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική.

η) ) Τοποθέτηση Δήμου /δημοτικών παρατάξεων /Τοπικών Διαμερισμάτων.

Παρατίθενται ως συνημμένα οι εισηγήσεις των κκ. Ψαρράκη, Πολλάλη, Σορώτου και Παυλάκη.

Ο κ. Γεώργιος Πλαγιαννάκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυαραβιτών και εκπρόσωπος των 32 μανιάτικων φορέων και συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στη Μάνη, τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικώς ενώ επεκτάθηκε και στις επιπτώσεις που επιφέρει η διαδικασία στο περιβάλλον, με τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι ανεμογεννήτριες απειλούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και σπήλαια. Μετά από ένα κύκλο ζωής 15-20 χρόνων θα είναι τα κειμήλια της βλακείας και της αδηφαγίας, καθώς κανένας δε θα αναλάβει να τις απομακρύνει». Αναφορικά με τα υποτιθέμενα οφέλη, ο κ. Πλαγιαννάκος σημείωσε: «Είναι ψεύδος και προπαγάνδα τα οφέλη που επικαλούνται οι εταιρείες. Στη Γερμανία 5.000 ανεμογεννήτριες απέδωσαν μόνο 1% της ενέργειας», κάνοντας επίσης λόγο για μείωση της τάξης 30-40% στον τουρισμό, σύμφωνα με έρευνες.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, κ. Χρόνης Περιβολάρης, έκανε μια σύντομη αναφορά στους τρόπους νομικής αντιμετώπισης της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ενώ ενημέρωσε για τις κινήσεις των Τοπικών Διαμερισμάτων για το θέμα. Επιπλέον, προέβη σε εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων που αφορούν τις πράξεις χαρακτηρισμού του Δασάρχη Μολάων που έχουν προσβληθεί ή πρόκειται να προσβληθούν, ενώ παρείχε και την πληροφορία ότι ύστερα από μηνυτήριες αναφορές κατοίκων του Δήμου σχετικά με την παράβαση της Δασικής νομοθεσίας, υπάρχουν δύο εκκρεμείς δικογραφίες και έχει σταματήσει η σχεδιασθείσα εγκατάσταση. Τέλος συμπερασματικά ανέφερε τα κατά την άποψη μου αρνητικά του συγκεριμένου τύπου ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και τόνισε ότι μια και ο λόγος για την ανάπτυξη της περιοχής, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επίλυση και του άλλου σημαντικού προβλήματος της περιοχής, αυτού της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Αναπτυξιακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας, κ. Παναγιώτης Παυλάκης, επεσήμανε ότι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου τάχθηκαν ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών, σε λαϊκή συνέλευση που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου 2012. Παράλληλα, όπως τόνισε, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Αναπτυξιακής Πολιτικής για τα Βάτικα, η οποία ανέλαβε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, δύο μήνες μετά, το θέμα δεν έχει ωστόσο συζητηθεί. «Ονειρευόμαστε έναν άλλο τόπο και δε θα κάνουμε πίσω για κανέναν» διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου.

Τον  προβληματισμό του για τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα εξέφρασε, μέσω επιστολής του, και ο πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Μανώλης Αντωνάκος, τονίζοντας την υποστήριξή του προς την κατεύθυνση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και του αγροτουρισμού.

Τη θέση του Δήμου για το θέμα εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Βοιών, κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ομιλητών κατά της εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στα Βάτικα, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Ζάρακα, κ. Παναγιώτα Πριφτάκη, υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν αδιαφορεί για το θέμα κι ότι συμφωνεί με την αποτροπή εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στα Βάτικα, ενώ σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες για την αποτροπή των επενδυτικών σχεδίων Β.ΑΠΕ στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση φορείς και κατοίκους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Πέτρος Τσάκος, ζήτησε από τον Δήμαρχο, κ. Ηρακλή Τριχείλη, να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει δεσμευθεί, τονίζοντας ότι  «υπάρχει ενορχηστρωμένο σχέδιο κατά της περιοχής και απαιτείται συγκεκριμένη θέση και απόφαση του Δήμου προς την Κεντρική Εξουσία».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος, ζήτησε από τον Δήμο να αναλάβει την πρωτοβουλία των αντιδράσεων και των νομικών κινήσεων κατά του ενεργειακού σχεδιασμού που απειλεί να μετατρέψει τα Βάτικα σε βιομηχανική ζώνη.

Τέλος, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, ανακοίνωσε, τη συγκρότηση μιας παλλακωνικής κίνησης αλληλλοενημέρωσης και αλληλοποστήριξης, του «Δικτύου Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας», η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του οποίου αποτελείται από τους: Δημήτρη Δημητριάδη (Πρόεδρο της ‘Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας), Γράφο Πάνο (Μονεμβάσια), Ψαρράκη Γιάννη (Τουλίπα Γουλιμή), Λιβανού Καλλιόπη(Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής), Λαδακάκο Θαλή (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Μάνης) και Μιχαλακάκο Παύλο (σύλλογος «ΠΡΩΤΑΣ» - περιοχή Σμήνους).

Από την πλευρά των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους εισηγητές των θεματικών. Επίσης, στη διεύθυνση του ξενοδοχείου « Limira Mare» για τη φιλοξενία και τη γενικότερη στήριξη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μουσικός Παλμός», χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης, τον δημοσιογράφο, Λάμπη Μπιλλίνη, για την εκτύπωση των αφισών της εκδήλωσης και τον τεχνικό, κ. Γιώργο Δρίβα, για την αφιλοκερδή τεχνική στήριξη. 


Η Εισήγηση του κ. Δημήτρη Πολλάλη 

Η Εισήγηση του κ. Δημήτρη Παυλάκη 

Η Εισήγηση της κ. Αφροδίτης Σορώτου 


Η Εισήγηση του κ. Γιάννη Ψαρράκη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου