Η Ομοσπονδία για την αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ Νεάπολης

Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
Πραξιτέλους 87 – 18532 Πειραιάς
Ε-mail: omospondiavatika@gmail.com
Ιστολόγιο: omospondiavatikon.blogspot.com
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 0018
Πειραιάς, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Προς:

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Γιώργο Κουτρουμάνη
Πειραιώς 40, 101 82 Αθήνα

Διοικητή ΙΚΑ
κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο
Αγ. Κωνσταντίνου 8, 102 41 Αθήνα

Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Δημήτρη Ρέππα
Βας. Σοφίας 15, 10674 Αθήνα

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
κ. Πέτρο Τατούλη
Πλ. Εθν. Μακαρίου, 22100 Τρίπολη

Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας
κ. Αδαμαντία Τζανετέα
Διοικητήριο
2ο Χιλ. Σπάρτης - Γυθείου
23100, Σπάρτη


Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Μονεμβασίας
κ. Ηρακλή Τριχείλη

Βουλευτή Λακωνίας
κ. Γρηγόρη Αποστολάκο

Βουλευτή Λακωνίας
κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο

Βουλευτή Λακωνίας
κ. Αθανάσιο Δαβάκη

Τοπικά Μ.Μ.Ε.


Η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής (εφεξής «Ομοσπονδία») ενώνοντας τη φωνή της με τους συμπατριώτες μας, του τέως δήμου Βοιών αλλά και του νυν δήμου Ελαφονήσου, θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση περί αναστολής λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης Λακωνίας. Έντονη αντίθεση στο κλείσιμο του παραρτήματος έχει ήδη εκφράσει τόσο ο δήμος Μονεμβασίας όσο και όλοι οι βουλευτές του νομού μας. Η Ομοσπονδία, ως αρωγός σε όποια προσπάθεια τοπικών φορέων, πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης που τείνει να περιθωριοποιήσει την περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, και πληροφορούμενοι από τον Tύπο (Λακωνικός Τύπος, 09/09/2011, « Ένα ακόμα λουκέτο μετρά η Λακωνία: Οριστική αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης») την απάντηση του υπουργού κ. Κουτρουμάνη στο βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκο, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση για το θέμα στις 8 Αυγούστου 2011, ζητούμε τις παρακάτω διευκρινίσεις:

- Αναφέρεται στην απάντηση ότι ο αριθμός των παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Λακωνία σε σχέση με πληθυσμιακά όμοιους νομούς είναι μεγάλος, καθώς και ότι ο όγκος των συναλλαγών του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης ήταν μικρός (σε συνάρτηση θέλουμε να πιστεύουμε με τον πληθυσμό της περιοχής και όχι σε απόλυτα νούμερα). Παρακαλούμε όπως μας παράσχετε στοιχεία αναφορικά με τους παραπάνω ισχυρισμούς. Στο σημείο αυτό θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στο υπουργείο αναφορικά με τις σχετικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των παραρτημάτων και ειδικά μεταξύ του καταργούμενου παραρτήματος της Νεάπολης και του παραρτήματος των Μολάων, που ανέρχεται στα 60 χλμ., με κακή ποιότητα οδικού δικτύου.

- Στην εγκατάσταση της έδρας του νέου διευρυμένου δήμου Μονεμβασίας στους Μολάους και την παράλληλη απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών του τέως δήμου Βοιών από τη Νεάπολη, προστίθεται η αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης και φημολογείται (ίσως όχι άδικα αν κρίνουμε από την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νέαπολης) η απομάκρυνση και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ΔΟΥ, το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης. Κατά τη μετά Καλλικράτη εποχή δυστυχώς παρατηρείται μια γενικότερη τάση εμφανούς υποβάθμισης, σε επίπεδο υπηρεσιών, στον τέως δήμο Βοιών. Η περιθωριοποίηση των Βατίκων, της δεύτερης μεγαλύτερης, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, Δημοτικής Ενότητας της Λακωνίας, σε διοικητικό επίπεδο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, ειδικότερα δε, κρίνουμε ότι η απομάκρυνση του παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε, αν η μείωση αριθμού των δημόσιων υπηρεσιών στα όρια του καλλικρατικού δήμου Μονεμβασίας είναι επιτακτική, κάποιες απο τις δημόσιες υπηρεσίες να παραμείνουν στις έδρες των καταργηθέντων δήμων και να μη συγκεντρωθούν όλες στους Μολάους, την έδρα του νέου δήμου Μονεμβασίας, ώστε να υπάρχει ικανή αποκέντρωση και διασπορά των δημόσιων υπηρεσιών. Έτσι, λόγω και της μεγάλης έκτασης του νέου δήμου, η ισόρροπη ανάπτυξη επιβάλλει τη διατήρηση δημόσιων υπηρεσιών και στο νότιο κέντρο του, τη Νεάπολη, σε αρμονία με τη βούληση του Καλλικρατικού νομοθέτη.

- Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι το παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης λειτουργούσε με δύο μόνο υπαλλήλους, αριθμός που όπως υποστηρίζεται από τον κύριο υπουργό ήταν ανεπαρκής για τη λειτουργία αυτοτελούς μονάδας, λαμβανομένων υπόψη των κανόνων διασφάλισης της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και ελέγχου των δαπανών (ασυμβίβαστο διατάκτη / υπολόγου), δεν πιστεύουμε ότι παρατηρήθηκε καμία περίπτωση παράνομων διοικητικών πράξεων ή υπερβάσεων δαπανών.

- Τέλος, αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών για εργασίες σχετικές με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω ΚΕΠ, τονίζουμε ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των ΚΕΠ (www.kep.gov.gr/portal/page/portal/kep/citizenguide?id=asfalisi_ika), οι εργασίες σχετικές με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ είναι περιορισμένες και δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες ανάγκες.

Κλείνοντας την επιστολή μας, τονίζουμε ότι η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός σε προσπάθειες πραγματικής και ουσιαστικής ενοποίησης των τέως δήμων στο πλαίσιο του νέου δήμου Μονεμβασίας, αλλα δεν θα δεχθεί αυτό να γίνει σε βάρος της περιοχής των Βατίκων.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου