Θέσεις της Ομοσπονδίας, αναφορικά με τα αιολικά πάρκα

Θέσεις της Ομοσπονδίας, αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, όπως περιγράφονται στο καταστατικό:

«…Η ανάδειξη αλλά και η διαφύλαξη του πολιτισμικού και φυσικού πλούτου των Βατίκων αποτελεί το κύριο μέλημά μας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε δημιουργικά στο ξαναζωντάνεμα του τόπου μας. Ενώνοντας τις φωνές με αυτές του λαού των Βατίκων επαναβεβαιώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του τόπου με οποιοδήποτε τρόπο (δημιουργία εργοστάσιου ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μετατροπή του όρμου των Βοιών σε Ελευσίνα με την παραμονή και όσα αυτή επιφέρει ποντοπόρων πλοίων σε αυτόν)».

Την αντίθεσή μας στην τοποθέτηση αιολικών στην περιοχή μας αλλά και την απόρριψη της άποψης ότι η συγκεκριμένη μορφή ΑΠΕ είναι η απάντηση στα περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας και ολόκληρου του πλανήτη, εκφράσαμε και κατά τη συνάντηση που οργάνωσε το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, στην Αθήνα, το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου του 2010.

Δώσαμε επίσης έμφαση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, τονίζοντας ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σοβαρό «όπλο» στον αγώνα εναντίον της τοποθέτησης αιολικών πάρκων. Και, βεβαίως, συμφωνήσαμε στην οργάνωση ημερίδας επί του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, θεωρήσαμε χρήσιμη τη δημιουργία ενός επαγγελματικού βίντεο, με τη συνδρομή και την παρουσία καλλιτεχνών που διαχρονικά στηρίζουν τον αγώνα εναντίον των ΑΠΕ.

Οι Σύλλογοι που τώρα συναποτελούν την Ομοσπονδία αγωνίζονται πολλά χρόνια για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα. Υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο και τώρα θέτουμε σε εφαρμογή αυτό που ακούστηκε και στη συνάντηση, για ανάρτηση στα sites των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας χρήσιμων ιστοσελίδων, από τις οποίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Αυτό που καταθέσαμε στη συνάντηση του Δικτύου είναι ότι εν γένει στα Βάτικα είναι υψηλός ο βαθμός συνειδητοποίησης αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Πρόπερσι κατατέθηκε στο ΣτΕ προσφυγή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Δυστυχώς, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, παρ’ ότι αρχικώς αντιδρούσε στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, έκανε στροφή 180 μοιρών, στηρίζοντας τη συγκεκριμένη μορφή ΑΠΕ. Το θέμα αποτέλεσε κεντρικό ερώτημα στο debate που οργάνωσε προεκλογικά η Ομοσπονδία μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων του νεοσύστατου δήμου Μονεμβασίας. Τόσο ο υποψήφιος που τελικά εξελέγη (Ηρακλής Τριχείλης) όσο και οι δύο συνυποψήφιοί του, δεσμεύθηκαν ότι πριν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Μαλέα θα ζητήσουν την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών, σπηλαιολογικών και άλλων μελετών που είναι σε εξέλιξη, ούτως ώστε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως Περιοχή Απολύτου Προστασίας, κάτι που περιγράφεται και στους προς έγκριση από την Περιφέρεια ΓΠΣ για τους πρώην δήμους Βοιών και Μονεμβασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου