ΑΠΕ και Ανάπτυξη στο νέο Δήμο Μονεμβάσιας


Ομοσπονδία Βατικιώτικων συλλόγων Λακώνων Αττικής

Πειραιάς : 28/10/10

Αριθμός Πρωτοκόλλου : 0005


ΠΡΟΣ : Βουλευτές νομού Λακωνίας, νυν Δημάρχους Βοιών, Μονεμβασίας, Ζάρακα, Υποψηφίους Δημάρχους Μονεμβασίας


Θέμα : ΑΠΕ και Ανάπτυξη στο νέο Δήμο Μονεμβάσιας

Σχετ : Απόφαση Ρ.Α.Ε 1414/2010 (Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αιολικό σταθμό ισχύος 24MW στο Δήμο Ζάρακα)

Αξιότιμοι κύριοι

Με αφορμή

α. την τελευταία απόφαση της Ρ.Α.Ε που αφορά την αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Χιονοβούνι (Δήμο Ζάρακα)

β. το θεσμοθετημένο Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σύμφωνα με το οποίο

1/ η ευρύτερη περιοχή (νυν διοικητικά όρια δήμων Ζάρακα, Βοιών, Μονεμβασίας) αποτελεί περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας

2/ο νυν Δήμος Μονεμβασίας χαρακτηρίζεται ως Δήμος με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα Δήμος με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων (Δήμοι Μονεμβάσιας, Αραχώβης, Καρπενησίου και Καρύστου).

γ. τις αναπτυξιακές παραμέτρους της περιοχής, εντός των διοικητικών ορίων του νέου Δήμου Μονεμβασίας, όπου υπάρχουν τρεις περιοχές του οικολογικού δικτύου Natura 2000 (2 Τόποι Κοινοτικής Σημασίας : GR2540001, GR2540002 και 1 Ζώνη Ειδικής Προστασίας : GR2540007).

δ. ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνονται στην περιοχή αρχαιολογικές έρευνες αρκετών ετών με σημαντικότατα ευρήματα

ε. ότι μέρος της εγκατάστασης αιολικών μονάδων πρόκειται να λάβει χώρα σε καμένη έκταση από έλατα (σύμφωνα με το Σύνταγμα η περιοχή αυτόματα χαρακτηρίζεται αναδασωτέα)

στ. ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις γενικότερα θα έχουν σημαντικότατες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Σας καλούμε όλους μαζί με πρωτοβουλία των νυν Δημάρχων (κάποιοι είναι και υποψήφιοι Δήμαρχοι για το νέο Δήμο ή αποτελούν μέλη στους συνδυασμούς) για το αυτονόητο. Δηλαδή επείγουσα συνάντηση με την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μέσω υπομνήματος για:

  1. Άμεση χρηματοδότηση για τη σύνταξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) και της αντίστοιχης Ορνιθολογικής για την ευρύτερη περιοχή (Ορεινός όγκος Ακρωτηρίου Μαλέα έως Ζάρακα). Οι παραπάνω περιβαλλοντικές μελέτες - παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί κατ’ επανάληψη - δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενώ παράλληλα οι χωροθετήσεις και οι εγκρίσεις για έργα και εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. προχωρούν.
  2. Θεσμοθέτηση των Αρχαιολογικών Χώρων, έστω και με προσωρινή οριοθέτηση (λόγω του επείγοντος), όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος.

Εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής,

Γιώργος Μ. Αναστασάκης

Σαράντος Αργυράκης

Μιχάλης Μηνόγιαννης

Τηλέφωνο επικοινωνίας

6976402377 – Γ. Αναστασάκης

6945462575 – Γ. Λιώνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου